torstai 31. toukokuuta 2012

Killitch

Rom sairastaa kesäihottumaa. Mikä edes on kesäihottuma? Se ei ole sitä, kun ponilta lähtee karvat kun se pääsee laitumeen. Se ei ole myöskään sitä, kun aurinko alkaa paistamaan ja ponilta lähtee tukka. Ei, vaikka näinkin on itselleni väitetty. Se on sitä, kun pikkuriikkiset ötökät, Culicoides-suvun polttiaiset, purevat ja sitten kutittaa ankarasti. Eräänlainen yliherkkyys niiden syljelle on syypää tähän sairauteen.
Oireita helpotetaan monilla keinoin, Rommilla on ihottumaloimi pihalla, tosin tämä loimi on ihan hajalla ja uusi pitäisi ostaa, ihottumahupun kera. Kuukausi takaperin tilasin toisaan tuon Carr&Day&Martinin Killitch-törpön Vixeniltä. Kallistahan tuo on, mutta halvempaa kuin Pharma Summer Relief, joka ostettiin viime kesäksi. Killitch on ehkä hieman tuntemattomampi aine, ehkä sen takia, että Suomesta sitä saa vain Vixeniltä.
Miten me käytetään Killitchiä? Ensinnäkin, tallilla on vain tuo pienempi purkki. Isosta purkista on niin paljon hankalampi laittaa, joten laitettiin tuollaiseen pienempään, pumpulliseen pulloon. Aloitettiin hoito noin kuukausi sitten ja silloin laitettiin aluksi nelisen päivää putkeen harjaan ja häntään, tai siis harjamartoon ja häntäruotoon, ei tuosta mitään hyötyä ole jos sitä vain jouhiin hieroo :D Sen jälkeen hieman harvennettiin tahtia, noin kolme kertaa viikossa pari viikkoa. Nyt, kun hobot ovat muuttaneet laitumeen, paitsi Rom joka joutui takaisin tarhaan, yksin, ollaan laitettu noin joka toinen päivä. Vielä ei ole hinkannut, eilen oli vähän karvat pölähtäneet hännästä. Katsotaan tämän päivän tilanne, voi olla että on vain muuten vain kutittanut. Toivottavasti.

Viime kesänä käytettiin Summer Reliefiä sekä rasvasekoitusta, johon kuului Helosania, sinkkivoidetta ja teepuuöljytippoja. Se toimi hyvin, muistaakseni käytettiin sitä vuorotellen Summer Reliefin kanssa.

Ötökkämyrkkynä meillä on Cannibal Stop, haisee ihan järkyttävältä. Sotkee joka paikan, mutta tehoaa! Kolmatta kesää vissiin sama purkki, muistaakseni maksoi 10e. Sitä en tiedä mitä nykyään maksaa, mutta eiköhän sitä maatalouskaupoista saa, onhan se sentään sikojen hännänpurentaan tarkoitettu aine. Tri-Teckiä pitäisi kokeilla, mutta koska sitä ei Suomessa saa myydä, on sen hankinta hieman haasteellisempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti